Cornloft
Prague Karlín

Meaning

Not to create a complex of residence; to open an authentic space to Prague

and underline the exceptionality of the residences and the locality itself.

We might regard this granary as a structure coming from the so-called pre-packing era. It reminds us of filling up the volume with the material itself, which in turn spans the structure itself; the volume becoming either a substance or empty space.

Atrium – exposed existing timber structure

Layers

Previously, this structure served to keep agricultural products in their natural condition, that is, in their totality, in the original form we won’t come across today. We live in an era of hygienic packing, an era of marketing dissimulation of the product. The logo, or the packing, is what we look for in department stores. Meeting the unexpected as well as choice diminish in scope. Department stores stand on an far end of a long chain of transportation.

We might regard this granary as a structure coming from the so-called pre-packing era. It reminds us of filling up the volume with the material itself, which in turn spans the structure itself; the volume becoming either a substance or empty space.

Structure

Today, we need an apparently different space; a granary probably would not survive the competition of the neighbouring buildings. It is not going to be a merely empty space for installations of art , crews finishing TV commercials or a simple gallery. The building needs a continuous life of its own; people will move in and the place will start to live. However, we should preserve its soul and atmosphere.


In this sense, my aim was to provide not only a constructional, but a symbolic continuation of the present state, to grasp the spatial characteristics of the granary. That is, to support the unambiguous linearity, which is common to industrial buildings; to decrease the feeling of low ceilings by breaking up the space.

The authentic construction of the historically and spatially interesting part of the building should not become a private stronghold, a mere ghetto to dwell in. Wide public should be encouraged to participate in making the place live.

Open to public is the entire ground floor as well as the interior of the gallery, the atrium and the cafés on the first floor of the granary. However these rooms also constitute an attractive part of the residencies. Private or semi-private areas can be found in the residency quarter, interconnecting halls or garden patios.
popup image

Harvest

The structure begins to include residences of sales agents, real estate agents, secret agents, Japanese tourists, though bits of the original character of the place are still present. For example, the principle of seemingly impermanent walls filling up individual modules of the construction of the granary: If a family moves out, or a larger family moves in, only the position of the walls changes. The mass of each one spills over into another.


The granary is now redirected, the new content already needs its borders. Space for original wooden constructions remains too, in contrast to contemporary materials and the year before the last year’s harvest.

Developed within the Jiří Buček Studio, FUA TU Liberec, 20.1. 2003




>>
Portrait
Photos